Ute är mörkt och kallt...

publicerat i Allmänt;
Nu nalkas Lucia. Hon behövs verkligen nu. Det är så mörkt ute! Förr var det här en verklig hektisk tid för mig. När jag jobbade inom skola och barnomsorg. Vi hade övat jul och luciasånger i flera veckor. Bakat pepparkakor. Övat på att tåga in, ställa upp och tåga ut. Skickat inbjudningskort till familjerna. Alla flickor ville vara Lucia, tärnor var det ont om. Men pepparkaksgubbar, stjärngossar och tomtenissar fanns. Det var alltid nervöst och pirrigt och lite osäkert. Lucia hade en förmåga att sammanfalla med magsjukor och flunsor... Skulle det vara tillräckligt många i personalen som var friska? Vilka barn kunde komma och vilka måste stanna hemma? Skulle alla far- och morföräldrar som ville komma, rymmas i de små lokalerna?
På Luciamorgonen kom barn och föräldrar med all "utrustning". Linnen, kronor, strutar, dräkter, glitter, band, stjärnor...låg och hängde på krokar på barnens platser i kapprummet. På samlingen övade vi en sista gång. Det blev eftermiddag, mörkret la sig, föräldrar och övriga gäster började troppa in. Inne i förskolans lokaler rådde kaos. Svettiga "fröknar" försökte få alla barn att byta om. Kliande tomteluvor kastades av, luciakronor som inte fungerade,
och vart var Kalles stjärngossestrut och nej, inga leksaksbilar med i Luciatåget... Skratt, gråt och panik...
Men som genom ett under: Lampor släcktes ned, hysch, hysch, barnen ställde upp på led, sången startade..."Ute är mörkt och kallt..." Härliga barnröster, lättad personal och stolta föräldrar...
Själv funderade jag på hur jag skulle hinna med mina egna barns Luciafirande...Lucka 12

Dagens goda nyhet: Det finns privatpersoner som engagerar sig. Jag såg nyligen på lokal-TV om en kvinna som samlade in leksaker och annat som skulle lämnas till socialen för att sedan delas ut till de familjer som inte har råd att fira jul. Föräldrar som inte har råd att köpa julklappar till sina barn. De finns...här i Sverige...Heder åt ett sådant initiativ! Under reportagets gång såg man hur människor kom och lämnade in massor med saker.Insamlingen gick jättebra!

Dagens ord:
"Traditionen är en vägvisare
inte en fångvaktare"
Ernst-Hugo Järegård

"I en ljusets människa finns ljus,
och det lyser upp hela världen.
Om det inte lyser, råder mörker."
Tomasevangeliet

Ja, då är det dags att vaka in Lucia då. Minns en del Luciavakor...men det är en annan story...Kommentera inlägget här :