Vabba, vobba, vaffa och voffa

publicerat i Allmänt;


Havsbild från Gotland


Ord. Jag tycker att det är kul med ord. Gamla ord, nya ord, kärleksfulla ord, konstiga ord, lekfulla ord... Det är spännande med nya ord. Språket utvecklas ju hela tiden. Jag läser gärna tidningen "Språk" och i senaste numret hittade jag en del kul, nya ord. T ex följande:
"Vabba" = att ta ut tillfällig föräldrapenning för vård av barn.
"Vobba"= att vårda sjuka barn och jobba hemifrån samtidigt.
"Vaffa"= att vårda sina gamla föräldrar eller ta ledigt från jobbet för att vara med på planeringsmöten med hemtjänst och liknande.
Jag och en vän har tillverkat ett eget i samma stil:
"Voffa"= att vara hemma och vårda hund

Känner ni till uttrycket "skohornad"? Det betyder "tvingad in i en plats som egentligen är för liten". Används främst inom motorsport men även i andra sammanhang. Cecilia Hagen skriver i Expressen om ett möte med F Reinfeldt: "Jag får exakt en halvtimme med honom i hans arbetsrum, skohornad in i hans späckade schema."


Gotland


Måste bara dela med mig av ännu en intressant sak ur "Språk":
Treåriga border collien Chaser har lärt sig namnet på 1022 leksaker! Forskare har konstaterat att Chaser faktiskt förstår att det rör sig om benämningar på föremål, och att hon inte tolkar varje leksaksnamn som ett separat kommando. Hon kunde också lära sig att kategorisera de 1022 substantiven i flera olika grupper!

Konstaterar efter en titt på det "lokala vädret" att det blir allt soligare och varmare framöver. Får hoppas att det stämmer. Nu ikväll har det börjat blåsa ordentligt här. Jag har tvättat av utemöblerna och ställt ut dem på balkongerna igen efter att målningen av taken är klar. Det var inte så kul att ha dem stående inne i vardagsrummet. Det blev lite trångt...

Dagens glada tanke, får bli en liten "ordlek":
Hoppet,
lev och hoppas,
hoppa och lev,
våga hoppet,
våga hoppas!!!

Kommentera inlägget här :