På springpojkarnas tid

publicerat i Allmänt;

Vilken märklig höst! I dag är det sista november. Soligt, blåsigt och + 10 grader! Gräsmattorna är sommargröna och på balkongen blommar Pelargonerna för fullt. Jag klarar inte av att klippa ner och ställa undan dem...ännu. Den friska vinden tar i ordentligt, det tjuter runt knutarna och de späda träden längs ån bugar sig ner mot marken. Det ska visst blåsa kuling ute till havs. Men solen lyser starkt och värmer.


Gotland

"Novemberblåst!
Havet skrubbar sina stöddiga underarmar,
det vita skummet glider bort i
glänsande blå dalar."
Bengt Anderberg


På min balkong 30 november

Jag skrev nyligen om årets julklapp, Matkassen. Det fick mina tankar att vandra bakåt, till mina uppväxtår i den lilla norrlandsstaden. På den tiden kunde man ringa och beställa hem varor från affären. Perfekt om man hade långt till sin affär eller tidsbrist. Det här var före stormarknadernas tid. Den som körde hem varorna kallades för "springpojke".Oftast en tonårskille. Han sprang inte men han kom på flakmoppe.Ibland hade jag och min "bästis" koll på vilken kille som jobbade på "vår" affär. Jag minns en gång då min kompis ringde och meddelade att nu skulle "Han" komma med varor till hennes familj. "Han" var naturligtvis en väldigt snygg kille som vi var väldigt intresserade av... Vi placerade oss i fönstret , i min kompis rum på övervåningen. Där satt vi och spanade. Så kom "Han", svängande in på gården. Fnittrande kollade vi ner på honom när han ringde på dörren nedanför oss och överlämnade varorna. "Skulle han titta upp på oss, tro?" Kvävda fniss kom uppifrån fönstret. Och då...tittade han upp! Åh, hjälp!! Vi kastade oss hysteriskt fnissande ner på golvet. Och "Han" knattrade iväg på sin flakmoppe. Men vilken lycka, "Han" såg oss!!!
Ja, det var på "springpojkarnas" tid det... Nu är det Matkassar som gäller. Och vem som levererar dem vet jag inte... men hur som helst så är det inte flakmoppe som gäller längre...

30 november
"Om Anders braskar, slaskar jul."
Bondepraktikan

Hm... kanske julen braskar i år då? Återstår att se...

Kommentera inlägget här :