MIRAKEL!

publicerat i Allmänt;

"Det finns inga mirakel", sjunger Peter Le Marc på radion. För en gångs skull håller jag inte med dig Peter. Livet vimlar av mirakel. Livet i sig självt är ett mirakel! Att vi går omkring här på jorden är ett mirakel. Varje litet barn som föds är ett mirakel. Vem kan undgå att se mirakel nu i vårens tid? Där under de torra, döda höstlöven spirar livet i form av små vackra sippor i blått och vitt! Allt lever upp igen!

Denna påsk grämer det mig lite att jag inte är frisk nog att åka på konstrunda. Här som på många andra ställen är det utställningar och öppet hus hos konstnärer och keramiker. Jag älskar att se på konstverk. Många gör sig själv otjänsten att bara se på konst som något man kan tänka sig att köpa och sätta upp på väggen hemma. Jag hörde följande samtal mellan tre äldre damer i en konsthall på Öland:
-"Nja, det var inget vackert."
-"Men det är modernt, vet du, det ska se konstigt ut."
-"Modernt ja, det får det gärna vara, men det ska vara vackert!"
Sen gick damerna därifrån. Jag gick nyfiken fram och tittade på de tavlor som de tittat på. Det var lekfull abstrakt konst. Inte "vackra" kanske men roligt annorlunda. Tyckte jag... Det är så mycket roligare om man vågar betrakta en tavla lite mer ingående. Även om man kan bli förvirrad av att den heter t ex "Blå kanna" och man för sitt liv inte kan se en blå kanna hur man än tittar. Vad SER du? Kanske något som ingen annan sett?

För några år sedan målade jag av tre tomma vinflaskor, en gul, en blå och en röd. Som jag ställt i ett fönster i mitt arbetsrum/ateljé. Det blev så vackert ljus i rummet när solens strålar bröts genom glaset. Jag målade också av två små vaser i keramik. Sen lekte jag med färg och vatten så flaskorna och vaserna inte var så tydliga, det såg lite "disigt" ut. Jag var nöjd med målningen och lät den stå framme. Så kom min vän teologen på besök. Han stod i dörröppningen och betraktade tavlan. -"Det ser ut som kvinnorna vid Jesu tomma grav. Man ser en ljus gestalt också bakom dem" sa han. Jag stirrade förbluffad på honom och sen på tavlan. Efter en lång stund såg jag vad han såg!... Jag skänkte honom tavlan i samband med hans prästvigning. Tre vinflaskor blev tre kvinnor, vaserna blev lerkrus och min lek med färg och vatten blev en ljusgestalt, en ängel, i betraktarens ögon.

Köp den konst du tycker om och sätt upp på väggen. Men betrakta en och annan "konstig" tavla ibland... Det är kul och spännande :-) Jag lovar!

Maken och jag har åkt ut till vårt torp, denna påskdag. Under en promenad till sjön upptäckte min man något märkligt. Trots att marken är helt snö och isfri hänger det istappar på en björkstam...Det såg nästan ut som om isen "klättrade"...

Kommentera inlägget här :