En flicka är född

publicerat i Allmänt;

Väcktes före kl 07 av maken som meddelade att - "Daniel håller presskonferens strax". "Vadå? Daniel?" I mitt  yrvakna huvud virvlade alla Daniel jag känner runt runt innan jag förstod. "Aha, den Daniel." Prins Daniel!
Så stod den stolte och rörde fadern där och berättat att en prinsessa var född. Hans uttryck "mina känslor är all over the place" kommer nog att bli ett nytt bevingat ord ;-)
En flicka är född! Välkommen till världen lilla sessan! Denna flicka är efterlängtad och världskändis. Hennes liv är redan förutbestämt i nästan alla detaljer. Hon är tronarvinge.Hon kommer att vara övervakad av massmedia, älskad men också ifrågasatt. Men hon kommer att växa upp med härliga, jordnära föräldrar, i ett tryggt land.
Alla flickor borde vara lika välkomna till världen som denna prinsessa. Tyvärr så är det ju inte så. Trots att alla flickor egentligen är Prinsessor!
Men, det händer positiva saker i världen! Jag har letat rätt på Positiva Nyheter om flickor:

Enligt UNICEF har sedan 2008 över 6 000 samhällen i i nio afrikanska länder slutat könsstympa flickor. Och fler länder är på väg.I Indien startar UNICEF klubbar för tonårstjejer. Där de får kunskap av starka kvinnor som uppmuntrar självständighet och kämpar för att ge tjejerna en starkare självkänsla. Syftet är de ska kunna påverka beslut som rör deras framtida liv. I Indien är tvångsäktenskap vanliga. Många flickor gifter sig av tradition mycket unga och föder barn innan de är fysiskt eller psykiskt mogna. Klubbarna har kommit till för att bryta detta mönster!


År 2001 blev det tillåtet för flickor i Afghanistan att få skolundervisning. UNICEF hjälper till att bygga upp skolväsendet. För varje år har det kommit fler och fler barn till skolorna.


FN:s generalförsamling har inrättat en Internationell Flickadag. 11 oktober. Detta för att kasta ljus över flickors situation världen över.


Nu ville jag ju ha en fin och passande "prinsessbild" här. Hittade ingen, förutom "Tulpanprinsessan" från förra inlägget, så det får bli den igen :-)


Av Lena Linderholm

Allt gott till alla prinsar och prinsessor - alla barn - över hela världen!

Kommentera inlägget här :