Det bubblande skrattet!

publicerat i Allmänt;
Torsdag börjar lite molnig men solen lyckas bryta igenom. Det är 1 mars och känns som april. Det är lite vått på de snöfria gångvägarna och droppar på fönsterrutan. Det har regnat och det är 5 grader varmt. Härligt!
Jag fixar frukost och kastar ett öga på morgontidningen , beredd att inta dagens negativa nyhetsdos, då jag möts av en underbar bild på förstasidan. Det är en invandrarkvinna på skidor som ramlat och skrattande viftar med stavarna."Det är roligt att ramla" säger hon i bildtexten. Inne i tidningen finns fler bilder på detta härliga gäng med invandrarkvinnor som är modiga nog att prova på skidåkning. Och de har sååå roligt. Det är en smittande glädje. Jag blir också glad. Vi pratar om det ,jag och maken. "Barnslig glädje", säger maken och menar det som något positivt. För det är det ju! Att som vuxen prova något nytt och det blir lite tokigt och man har sååå kul!!!
Jag tänker på det där hjärtliga skrattet, det där bubblande ärliga skrattet man så ofta har som barn. Minns så väl när min yngste son var riktigt liten och skrattade hjärtligt åt sin äldre bror. Storebror behövde bara göra en grimas eller låta lite roligt så skrattade lillebror så han kiknade. Det var det där bubblande skrattet som börjar nere i magen och fortplantar sig uppåt och hela ansiktet spricker upp. Och det vill aldrig ta slut...
Vi har väl alla haft det skrattet. Innan vuxna började tala om för oss att "nu räcker det" eller "nu passar det inte" eller "behärska dig"...När blir det inte längre charmigt att skratta? Under tonåren har man ju sina "hysteriska fnissperioder" som inte alltid "passar sig" och som är näst intill omöjliga att stänga av. Som vuxen lär man sig att skratta vid rätt tillfälle och man lär sig behärskningens svåra konst - man lär sig helt enkelt att "stänga av". (Vuxna som skarttar på stan ses ju som antingen berusade eller "tokiga")
Då sker det märkliga! Det dyker upp "skrattkurser"! Jodå, någon har plötsligt kommit på ( i ett skrattlaboratorium?)att det är nyttigt att skratta! Det är läkande att skratta! Vuxna som "stängt av" ska plötsligt lära sig att skratta!!!:-))) Givetvis mot betalning.
Men vänta nu...
Är det inte det vi alla vet där längst inne i oss , när vi försöker häva skrattet som bubblar där, att skratt är förlösande, skratt är naturligt, skratt är en rättighet!

Så...
Skratta! Åt dig själv! Åt tokiga situationer! Åt en rolig film eller en kul bok! Skratta med dina barn, dina vänner, din partner, dina arbetskamrater! Skratta ensam åt ingenting eller åt ett roligt minne. Skratta för att du lever!!!

Den enda rättighet du inte har är att hånskratta eller skratta av skadeglädje. Skratt som skadar andra är inga riktiga skratt.

Släpp fram det bubblande, barnsliga, hjärtliga skrattet och du kommer att må så bra!!!


Skrattande och smilande hjärtan

Du kan skratta
så att du
kiknar
så att tårarna rinner
du får ont i magen
ramlar omkull
tappar andan
nästan kissar på dig
viker dig dubbelt
skrattet
bubblar över
skrattet är ofarligt
men det smittar
spara inte skrattet
skratta nu!
För att du är lycklig
eller bara ändå
Kanske har du ett roligt minne
som poppar upp
och bubblar över
♥ 

Skrattskolan fortsätter i morgon och den är gratis!Kommentera inlägget här :