SEPTEMBERLJUS

publicerat i

Jag skrev i förra inlägget att jag skulle leta goda nyheter att dela med mig av. Jag har letat men letade nog på fel ställen... Måste hitta positivare nyhetsförmedlare. Jag vet var jag ska leta och kommer återkomma till det jag hittat i framtida inlägg...:)

September har ju startat med sorg för min och mina anhörigas del. En begravning väntar i slutet av månaden. När någon man känt länge dör har man så många minnen ihop. Minnena poppar upp hela tiden. Särskilt när man tittar igenom album och fotohögar. Så mycket roligt vi gjort tillsammans! Visst finns det jobbiga och tråkiga minnen också men de viftar jag bort. Det är vänskap, samhörighet och skratt som betyder något. Och där bor saknaden...

Att se på TV kan göra en glad. Det kan också göra en förvirrad, konfunderad och ledsen. Mest ledsen blir jag över hur orättvist världens resurser är fördelade. Jag "roade" mig häromkvällen med att glo på "Svenska Hollywoodfruar"... Kvinnor som har precis hur mycket pengar som helst. De har gift sig rikt. Blonda och vackra (?) och ytliga. De spenderar sina pengar på bl a ögonfransförlängning med någon form av "minkcreme" (???) och på små rosa "klänningar" som de klär på sina små hundvalpar...!!! Efter detta program tittade jag på nyheterna. Där möttes jag av fruktansvärda bilder på Syriens barn... Bilder från flyktingläger i Libanon. Gråtande, skadade, sjuka människor... Kontrasterna mellan programmen var oerhörda... Kunde inte låta bli att fundera på om bilderna på Syriens barn någonsin når Hollywoodfruarna?
Kände också en djup tacksamhet över alla dessa modiga människor som försöker hjälpa alla dessa trasiga människor i flyktinglägren. Tacksamhet också över att få bo i ett fredligt land med sjukvård och annan trygghet.
Bilderna på blodiga barnfötter och ljudet av den förtvivlade gråten går inte att stänga av eller vifta bort ens när programmet tar slut...
Vad kan vi göra? Naturligtvis stödja hjälporganisationerna. Tända ljus. Be och meditera. Sända kärleksfulla tankar.
Bara inte blunda...inte glömma. Freden börjar inom oss alla...

"Jorden kan du inte göra om.
Stilla din häftiga själ!
Endast en sak kan du göra:
en annan människa väl.
Men detta är redan så mycket
att själva stjärnorna ler.
En hungrande människa mindre
betyder en broder mer."
-Stig Dagerman

"Maktbalansen i världen har alltid
avspeglats i kastrullerna."
-Tore Wretman

De senaste dagarna har det varit minst sagt växlande väder. Ömsom varmt ömsom kallt. Mycket sol och lite regn. "Nu är det höst", säger vi när vinden viner om knuten. "Minsann om inte sommaren dröjer sig kvar" , säger vi när solen strålar från en klarblå himmel och kvällen är ljum... Det är September!

Låt oss tända ljus i höstmörkret. Jag tänder ljus för Syriens barn, för min sörjande mor och för en vän som har det jobbigt.


Kommentera inlägget här :