Försoning

publicerat i Allmänt;
Mitt favoritord idag är: Försoning. 
Eftersom jag verkar ha någon märklig "var-tredje-dags-feber" hade jag möjlighet att titta på Nelson Mandelas minnesceremoni. Så många högt uppsatta ledare från jordens alla hörn samlade på ett ställe. För att hylla och visa sin vördnad för denne store ledare. En försoningens man.

Många tal blev det. Det enda som intresserade mig var Obamas tal. Och jag blev inte besviken. Vilken talare denne man är!

Många tal handlade om försoning. Att följa i Nelson Mandelas fotspår. Många ord. Stora ord. Både från män och kvinnor som lever som de lär och från dem som inte gör det. Sydafrikas nuvarande president möttes av burop. Obama fick ta emot det största jublet. Att se Obama skaka hand med Fidel Castros bror var ett historiskt ögonblick!

Försoning betyder enligt Wikipedia:
"När personer, organisationer eller länder som tvistar blir eniga igen. Ordet betecknar en genuin återvunnen samhörighet, inte bara att osämjan upphör. Detta kan också ge tillfälle till återupprättad heder."

Mandela sökte försoning. Så att gå i hans fotspår innebär att söka försoning. Att försöka försonas med sitt eget öde, sina egna begränsningar, sin egen personlighet och sin egen inre kraft. För att sen kunna försonas med dem som man "träter" med...
För försoning gäller ju inte bara för världens stora ledare. Vi måste ju börja i det "lilla"...
Inte lätt, tycker jag....men jag ska försöka...

Något jag, personligen, har svårt att försonas med är de människor som nät-hatar. Nu senast politiker som skrivit fruktansvärda saker om flyktingar. Hur kan man hata så? Hur kan man ha så kalla hjärtan???
Sydafrika kallas för regnbågsnationen för där får alla plats oavsett "kulör". Kanske Sverige också kan bli ett sådant land i framtiden?...Eller finns det för många kalla hjärtan här för det?
Allt är inte frid och fröjd i Sydafrika men det är bättre än när apartheid rådde. Hoppas att man fortsätter i Mandelas fotspår...

Mandela hade humor:
"I mitt land hamnar vi i fängelse först och sedan blir vi president."
Vila i frid, Nelson Mandela!❤️

Min ängel på jobbet


Nobelmiddag är det just nu och den som vill kan vara med via TV. Här hos oss är det dock hockey som gäller. Fast jag kikade lite och konstaterade att Silvia är klädd i rött detta år. ;-)

Kom ihåg: känslan när man försonats är något av det bästa man kan få uppleva ❤️


Kommentera inlägget här :