Ingen skönhetstävling

publicerat i Allmänt;
Mia Skäringer! En av de klokaste, varmaste och roligaste människor jag känner till. Nu har hon gjort det igen! Stuckit ut hakan och sagt ifrån på sitt otroligt pricksäkra sätt. ;-)
Denna gång gäller det alla dessa dieter. All denna hälsostress och andefattighet som råder. "Det sista vi behöver är ännu ett diettips", säger hon på Aftonbladet Debatt. Hon är trött på att "krångla med sin kropp". Och hon gör förnuftets stämma hörd när hon säger: "Att äta bra och röra på sig är något naturligt och grundläggande i att vara människa. Som att sova och skita. Och att röra sig mer än vad man stoppar i sig kommer alltid vara det som gäller om man inte vill bli fet. Det vet redan alla."

Hon menar också att alla nya dieter bara förvillar och ger ångest för dem som redan har problem med sina kroppar.
Jag tycker att det här är klockrent!!!
Och så skönt att någon vågar säga ifrån :-)

När ska vi våga lita på vårt eget förnuft? När ska vi sluta jämföra oss med andra? När ska vi våga känna att det här är bra för min kropp och det här är mindre bra? Även om experter och trendnissar säger annat? Och när ska vi våga erkänna att kropp och själ hör ihop? Att jag tröstar mig med socker när jag mår psykiskt dåligt? Att jag belönar mig själv med bakelser? Att jag hela tiden söker "kickar" via mat och dryck? Att jag tror att lyckan sitter i en storlek mindre? Mat och motion är känslor också...vi äter "fel" med dåligt samvete och sen försöker vi springa bort det....
Om man mår dåligt av sin övervikt måste man självklart göra något åt det. "Röra sig mer än vad man stoppar i sig".
Men det finns perioder i livet då detta är svårare än annars. Kvinnors klimakterium t ex. Perioder när hormonerna spelar oss märkliga spratt ;-) Svår stress är också förknippat med hormoner och övervikt. Liksom sjukdomar och mediciner.

Jag har på senaste tiden reagerat starkt på att det bl a på Fb verkar vara fritt fram att göra sig löjlig över framför allt kvinnor med övervikt. Det fånigaste jag sett var en jämförelse. Om man tränade och åt nyttig mat såg man ut som en biffig karl med "tvättbräda". Men om man inte tränade och åt onyttig mat såg man ut som en medelålders kvinna med fettvalkar....? Kränkande? Ja! Intelligensbefriat? Ja! 
Om man nu är så präktig och duktig och smal och sund, varför då se ner på dem som inte är det? 
Det finns väldigt många orsaker till övervikt. Så döm inte!

I många länder betraktas "mogna kvinnor med runda former" som vackra. Här i västvärlden är man bara vacker om man är ung, supersmal och har onaturligt stora bröst. Vår idealbild är en retuscherad bild på ett tidningsomslag. :-)

Jag är så naiv så jag trodde att uttrycket "att skönhet kommer inifrån" hade med själen att göra...ända tills jag läste att det handlade om att ta piller som gör att man blir vacker inifrån och ut....;-)
Ha ha :-) Där fick jag! :-)

Kära du! Du är så Vacker! Du duger som du är! Hoppas att du trivs med dig själv, din kropp och din själ. Och om du inte trivs så hoppas jag att du hittar ditt sätt att må bra! Jämför dig inte med andra. Du är Du! Du vet innerst inne vad som är bäst för dig. Och om du känner dig förvirrad så be om hjälp. Om du har svårt att komma igång, be om hjälp! Du är värd att må bra!!!
Och du: Livet är ingen skönhetstävling! ;-))
De här "solarna" gjorde mig glad idag! :-)


Kommentera inlägget här :