Är du bokstavstroende?

publicerat i Allmänt;
Mellandag. Vardag. Jobbardag. Lovdag. 27 december.

Är du bokstavstroende? Nej, jag menar inte religiöst utan jag menar den här indelningen av människor i bokstavskombinationsdiagnoser... (lååångt ord!) Utan att egentligen ha någon aning dömer människor ofta andra som "ADHD" eller "nåt sånt". 
Många människor har fått diagnoser av läkare och sen förhoppningsvis den hjälp och stöd de behöver. Det är bra.
Men det finns en tendens att oprofessionellt döma hit och dit så fort någon inte beter sig "normalt". 
Vad är "normalt"???

Vi är individer. Vi har olika energier. Olika förmågor. Vårt samhälle idag är till för de som har ork att höras och armbåga sig fram. Skolan är utformad efter en mall där alla är lika och lär sig på samma sätt och i samma takt. Allt annat är "avvikande". 

Förr kallade man slarvigt alla avvikande för "mongo"...nu är man någon bokstavskombination...

Önskar mig ett samhälle där alla tog sig en funderare på vad som är "normalt". Där man tog sig tid att låta var och en utvecklas i sin takt. Att det var tillåtet att ha låg energi, vara tyst och lyssnande. Och att ha hög energi. I en miljö som är anpassad för "likheter och olikheter". 

När jag växte upp var det fortfarande "onormalt" att vara vänsterhänt. Det fanns mängder med märkliga förklaringar till varför man fått detta "handikapp". Som att mödrar burit barnet mest på vänster arm t ex...Ja, vi kan skratta åt detta nu men vad skrattar vi och skakar på huvudet åt om trettio år? 

Vi är så problemfixerade. Och allt ska lösas hos individen. Individen ska "anpassas".Istället för att hitta lösningar i ett icke anpassat samhälle. 

Jag har jobbat med barn som har olika diagnoser. Det är svårt, lärorikt och intensivt. Jag gjorde mina misstag när jag bara lyssnade på vad andra sa och tyckte och när jag läste på om diagnosen. Sen gick det bättre. När jag bestämde mig för att lära känna individen. Jag har suttit på golvet och "väntat ut" det skrikande och sparkande barnet under bordet. Jag lyssnade på ilskan. Vad handlar detta om egentligen? Jag har tillsammans med barnet plockat ihop saker som barnet i ilska kastat ut från en låda eller skåp. Vad handlade detta om egentligen? En del kollegor förstod mig. Andra tyckte att jag borde ta "eleven i hampan och föra in hen i klassrummet"...
Många tror att detta handlar om dålig uppfostran...suck...jag kan lugnt säga att föräldrarna till dessa barn är beundransvärda och de gör allt de förmår i ett samhälle som inte accepterar olikheter. 

Och nej, alla som har Aspbergers är inte som Rain Man...suck...

Jag har också en bokstavskombination: HSP. (Nej, det är ingen diagnos man får av läkare) Tack vare den kan jag lyssna och känna in. Och det är ett både klokt och periodvis jobbigt personlighetsdrag. :-) 
Nästa gång du uppfattar någon som "blyg och tråkig"...läs på om HSP! 

Ja, det var väl dagens predikan. Eller rättare sagt, det var det som fanns i mina tankar på förmiddagen innan jag åkte till jobbet. 

Ute är det vansinnigt halt. Inte kul alls men solen tittade fram iallafall. 
Nu är vi den sk "urprungsfamiljen" här + barnbarn och hund. I morgon kommer mamma också. 

Var rädd om Dig! 
Kärleksljus
❤️
(null)

Kommentera inlägget här :