Symboler, kvinnokamp och heja Finland

publicerat i Allmänt;
Jag bläddrar i senaste numret av tidningen Nära. Där finns alltid så mycket intressant att ta del av. Var ska jag börja läsa? Ett reportage får mig att haja till. I serien om Historiska Profiler handlar det denna gång om Hilma af Klint. Namnet är bekant men jag vet inget om henne. Hon levde mellan 1862-1944 och var en abstrakt konstnär och medium. Bilderna på hennes konst fascinerar mig och jag läser med stort intresse om hennes liv och gärning. Läsningen tar tag i mig, hennes konst tar tag i mig...jag känner någon sorts mystisk anknytning till henne...De symboliska målningarna. I like it!!!
(Plötsligt inser jag att jag läst om Hilma förut. Min käraste  ljussyster får ofta höra att hon målar likt Hilma. Inte undra på att jag uppskattar dessa tavlor!)

Samtidigt så gör det ont, som alltid att läsa om kvinnors kamp för att bli respekterade. Inom konstvärlden som inom så mycket annat. Jag beundrar och är tacksam över dessa fantastiska pionjärer. De som tog kampen. 

(null)
Ur tidningen Nära nr 10 2017
(null)
Ur Nära

(null)
Ur Nära
Många fina bilder på hennes konst finns på Google. Författaren Anna Laestadius Larsson har skrivit om Hilma. "Hilma. En roman om gåtan Hilma af Klint". Låter intressant tycker jag :-)

(null)
Det här är inte Hilmas konst. Det här är min kära vän Cecilia Rosenmånes konst. (Tyvärr lite sne bild. Sorry) Älskar hennes färger och symboler. Titta länge, man ser mer och mer ju längre man tittar...:-) 

Och annars då? Jodå, hittade en positiv nyhet från vårt grannland Finland. Där förbjuder man nazistiska NMR... Föregångsland! 

En rättelse: Özz Nujen är väl det rätta sättet att skriva den härliga komikerns namn :-) Inte det jag i hastigheten skrev igår...;-) 

Det är snö i Hälsingland...inte här i Gästrikland. Här är det...gråmulet ;-) 

KÄRLEKSLJUS
❤️

Taggar: #hilmaafklint#kvinnorskonst#hejafinland;

Kommentera inlägget här :