Traditioner

publicerat i Allmänt;
(null)
Nämen precis...och vissa år så går det inte liksom...då, kan man, om man vill, skapa nya traditioner ;-)

Livet är föränderligt. Inget är hugget i sten förutom att vi föds och att vi dör...
Traditioner betyder olika mycket för olika människor. En del av oss är konservativa och känner trygghet i att allt är som det alltid varit. Men så är det ju inte...och plötsligt dök det upp ett virus och lärde oss att vi överlever, att vi anpassar oss efter omständigheterna och hittar nya sätt att fira. Därmed inte sagt att vi inte kommer fira valborg traditionsenligt i framtiden! 

Traditioner blir med tiden alltmer urvattnade känner jag, när man tappar den historiska bakgrunden. 
Vem var Valborg t ex? 
Sankta Walpurgis (heliga Valborg) var en abbedissa på 700- talet. Hon blev helgonförklarad den 1 maj någon gång på 1400-talet och efter det började tyskarna att fira Walpurgistag – som alltså är grunden till vårt valborgsmässofirande. 

Majbrasan då. Ja, efter att ha googlat så inser jag att det finns många olika förklaringar. En är denna:
Det här med häxor följde med traditionen och tyskarna trodde att häxorna red iväg på kvastar och getabockar till gamla offerplatser på natten mellan den 30 april och den 1 maj. Därför var det vanligt att man avfyrade skott, skrek högt och tände eldar för att skrämma bort häxeriet. Det är en anledning till det är vanligt med fyverkerier och majbrasor här i Sverige även idag.
Sen så började också bönderna att tända eldar kring valborg för att skydda sina boskap. Eldarna tändes helt enkelt för att skydda kossorna mot vilda djur. Dessutom behövde bönderna göra sig av med riset och eldade helt enkelt upp det. 
Källa: Nyheter24

Så småningom blev valborg en anledning i studentstäderna att festa och sjunga vårsånger med studentmössan på. :-) 

Det finns mycket mer att läsa om traditionen. Så klart. 

(null)
Nu har björkarna mer än "musöron". Tur att det finns allergimedicin! Men vackert är det! :-)

Jag gläds åt vitsipporna på vår äng och gräsmatta och att rabarbern är på väg upp. Ute blåser en mycket kall vind. Vi håller oss mest inomhus. 

(null)
Och den här speciella fågeln har fått komma ut och "prova sina vingar" för tredje året i rad...;-)  Kan inte påstå att hen gör några direkta framsteg....

En av mina favoritförfattare Maj Sjöwall har lämnat jordelivet. Tack för "Polis, polis, potatismos" och alla de andra böckerna om kommisarie Beck! Sträckläste dem som ung. Tillsammans med Per Wahlöö startade Maj "det svenska deckarundret". Vila i frid Maj! <3

Hoppas att Din Valborg, kära läsare, är en riktigt bra Valborg! Vare sig du festar, jobbar eller gör "ingenting". ;-) 

Vintern rasat ut...
❤️

PS: oj, höll på att glömma: grattis kungen!!!






Taggar: #traditioner#gamla#nya#björkengrönskar#valborg;

Kommentera inlägget här :