Guds andedräkt

publicerat i Allmänt;
(null)


Pingstdagen räknas som kyrkans födelsedag. Den infaller femtio dagar efter påskdagen. Det var då lärjungarna uppfylldes av helig Ande och började gå ut och missionera. 

Solen skiner från en blå himmel och vinden är varmare idag. Läste att vinden som björkarna vajar i ses ofta som en symbol för Anden - Guds andedräkt. Visst är det vackert det där, Guds andedräkt. 

Hänryckning betyder ungefär "hänförelse", "extas", "stor förtjusning", "trans","svärmeri"...

En gammal svensk traditon var att klä "pingstbrud" eller "blomsterbrud". En flicka kläddes till brud och sedan gick man runt i gårdarna, där man väntade att få gåvor. Och sedan festade man, ibland kunde det gå ganska vilt till. 
————-

Mors Dag. Grattis alla mammor! Och då menar jag mammor av alla de slag. Inte bara de som fött barn. Extramammor eller ska man kalla dem bonusmammor, de är också viktiga. Adoptivmammor och fostermammor, naturligtvis!
Det finns ofta något romantiskt och heligt skimmer runt bilden av moderskapet. Och ja, det är underbart att få barn. Det är så stort, så mäktigt, så fantastiskt. (Om allt fungerar som det ska, vilket inte alltid är en självklarhet). Men det är också "blod, svett och tårar". Dock framförallt Kärlek <3
Det är inte självklart att få barn, det är inte heller självklart att alla kvinnor vill ha barn. Bort med all skam kring detta, tack! 

Idag får tankarna också vandra iväg till de många barnen som föder barn. I de kulturer där flickor tvingas gifta sig och föda barn medan de ännu själva är barn...fruktansvärt! 


Så har vi den stora modern i vars famn vi alla är burna. Moder Jord. Hur firar och ärar vi henne? Vilken respekt visar vi henne? Och hur vårdar vi henne? 
Just nu ser det inte bra ut...
Kom ihåg att vi bara är gäster här på jorden...
  (null)
Bild från Fb


Det brann i skogen här i närheten igår. Den verkar vara under kontroll nu. Men den obehagliga känslan av att "nu börjar det igen, skogsbränderna" är svår att bli av med. 

(null)

Kanske tycker du att jag denna dag bara borde skriva positiva saker, inte påminna om barnlöshet och barn som föder barn och klimatförändringar...Men man kan fira och vara glad ändå! Över det man själv har! I år är det annorlunda. Firandet av gamla mammor blir annorlunda. Men huvudsaken är att de blir firade, om än på distans! Eller hur?

Guds fria natur! Njut av den så mycket du kan! Låt dig "ryckas hän" ;-)

Kärleksljus
❤️

Taggar: #gudsandedräkt#morsdag##allamödrarsdag#blodsvettochtårar#hänryckning#skogsbrand;

Kommentera inlägget här :