Tankar från mitt perspektiv

publicerat i Allmänt;
(null)

Feeling-good-filmer! Tack gode gud för dem! 
Det blev en av dem igår kväll. Mama mia, del 2. Det är sällan uppföljare till succéer blir bra. Den här var bra. Det är bara att hänge sig och njuta av musik, skönhet, romantik, humor, vacker natur, vackra färger...och så härliga skådespelare! Och må gott! Det är en saga...

————
Håll idig! Nu kommer min "predikan". Eller rättare sagt: tankar ur mitt perspektiv. ;-)

Ska man förlåta det oförlåtliga? Ska man alltid skilja på sak och person? Så lätt att tycka så när man själv inte är drabbad. När man själv inte känner kränkningen, förnedringen, sorgen. Men när det kommer till en själv...
Skammen och skulden ska läggas på den det tillhör. Förövaren. Men att förlåta det oförlåtliga, det är upp till var och en. Vi har en tendens att slänga tillbaka skam och skuld på offren. Skäms aldrig för att du inte kan förlåta, bara du vet hur det känns att bli utsatt. Och du har alltid rätt till upprättelse. Att inte få upprättelse gör det svårare att förlåta. Och att förlåta är inte detsamma som att glömma. 

Att hämnas är en annan sak, det leder ofta till en ond cirkel. Det är bara destruktivt. De drev som ofta förekommer via media och sociala nätverk är förkastligt. 

Förlåtelse kommer inifrån dig själv, när det är dags. Kanske behöver du det för att bli hel, kanske inte. Bara du vet. Ingen har rätt att döma dig. Och vad som är oförlåtligt är också upp till dig. 

Det pratas nu mycket om "kändisen som torskade". Han har blivit en symbol för män som går till prostituerade. Eftersom jag inte känner honom personligen behöver jag inte förlåta honom där han sitter med offerkoftan på sig i tv. Jag dömer honom för hans handling som det inte finns några ursäkter för. Liksom jag fördömer de andra "torskarna". Det som hände kan få positiva följder. De prostituerades fruktansvärda utsatthet kommer upp till ytan. Vågar vi se detta? Att "den lyckliga horan" inte finns i verkligheten? Att sanningen inte är "Pretty women" utan "Lilja4ever"....

Hoppas att alla förövarna får sin dom av rättsväsendet, att drevet tar slut, och att fokus nu framöver ligger på att rädda flickor och kvinnor från trafficking och ur prostitutionsträsket. 

(null)
Lite blöta men vackra ändå. Pingstliljorna är ovanligt många i år. <3

Det var mina tankar det. Utifrån mitt perspektiv. Utifrån min erfarenhet. Jag säger inte att jag har rätt, men jag är trött på att vi människor så gärna "läxar" upp varandra. Att det är en skyldighet att förlåta. Ingen av oss kan ju sätta oss helt och hållet in i en annan människas upplevelse och känslor kring den. 

Att älska sig själv är viktigt. Att älska sig själv innebär bl a att ta de beslut som är bäst för just en själv. Att inte skämmas eller känna skuld för sina känslor. 

Alla är vi skyldiga till något vi inte borde gjort. Det känns alltid bra om man kan få förlåtelse om man bett någon om det. Det är befriande. 

Att förlåta sig själv. Det är stort. Det är helande.  Kanske måste man ibland förlåta sig själv för att man inte kan förlåta en annans oförrätt?
Jag vet inte, jag bara spånar...
(null)

Jag är också väl medveten om att mina tankar inte alltid stämmer så bra överens med min "kristna uppfostran". Men...min verklighet är min och jag utgår från den. 

Nu är min "predikan" färdig. Amen på det.
Tack för att du orkade ända hit och om du inte orkade, tack ändå för att du var här! 
Spånar du också på såna här ämnen ibland? Eller har du din åsikt alltid klar? Utgår du från ditt eget inre eller från yttre moraliska lagar? 

Önskar dig en fin avslutande vecka i maj! 

Kärleksljus
❤️

Taggar: #mittperpektiv#förlåta#skammen#offret#förövaren#drevet#älskadigsjälv;

Kommentera inlägget här :